Angeli v Ameriki

Predzadnji festivalski dan

15. junij 2024

Dan smo začeli s pogovorom ob izidu biografije igralca Jurija Součka, ki se je od nas poslovil v začetku letošnjega leta. Predstavitev knjige Glej ga, Součka! nas je skozi besede avtorjeve hčere Hane Souček Martinc, partnerke Milena Morača, urednice knjige Ane Ivančič in pisatelja Toneta Partljiča popeljala v preteklost, v svet okupirane Ljubljane in v čas, ko so se radio, televizija in gledališče šele začeli razvijati. Pogovor je moderirala literarna kritičarka in urednica Petra Vidali.

V popoldanskih urah nas čaka predstava Angeli v Ameriki v režiji Ivice Buljana in produkciji Mini teatra. Gre za eksplicitno gejevsko dramo – a samo na prvi pogled, kot je tudi aids samo na prvi pogled bolezen, ki pesti predvsem geje in narkomane.

V spremljevalnem programu bo na ogled gledališki esej O govoricah enega najvplivnejših evropskih filozofov Mladena Dolarja, ki je na oder prvič stopil pred dvema letoma, v času pandemije. Dolar se ob pomoči igralca Blaža Šefa tokrat posveča še eni pandemiji, ki se je v našem času razmahnila kot še nikoli v človeški zgodovini – govoricam. Gledališki esej je nastal v produkciji Maske in Slovenskega mladinskega gledališča.