Na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil prispelo 69 avtorskih del

Na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil prispelo 69 avtorskih del

20. januar 2023

Sence pandemije

Na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil, ki smo ga partnerji Festival Borštnikovo srečanje, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališčev sklopu mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi, objavili oktobra 2022, je do izteka roka za prijavo, 18. januarja, prispelo kar 69 izvirnih dramskih besedil v hrvaškem, srbskem in slovenskem jeziku. Na natečaju so sodelovale avtorice s stalnim prebivališčem v državah Evropske Unije ter v državah, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa. Tema natečaja je bila problematika nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije koronavirusa.
 
Sedemčlanska strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof, Rok Andres, Biljana Srbljanović, Tanja Šljivar, Tomislav Zajec, Selma Spahić in Ivana Vuković bo do konca februarja 2023 opravila selekcijo prispelih besedil (po eno iz vsake države), nagrajene avtorice pa bodo prejele denarno nagrado. Rezultati natečaja bodo objavljeni najkasneje 28. februarja 2023.

Izbrana besedila bodo prevedena v angleščino, objavljena v spletni obliki, igro/uprizoritev v obliki omnibusa, ki temelji na nagrajenih besedilih kot sestavni del uprizoritve, pa bo režirala režiserka Selma Spahić. Predstava bo izvedena pomladi 2024 v Zagrebu, Beogradu in v Mariboru, načrtovana so tudi gostovanja v tujini (Poljska, Češka).