Zeljko

Nagrade ZDUS

Za življenjsko delo nagrajena igralca Željko Hrs in Draga Potočnjak

23. marec 2024

Nagradi Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za življenjsko delo letos prejmeta igralca Željko Hrs in Draga Potočnjak. Za stvaritve v zadnjih dveh letih je ZDUS nagrade namenil Jerneju Gašperinu, Saši Tabaković in Nini Šorak.

Nagrado ZDUS "Marija Vera" za življenjsko delo prejme Željko Hrs.

Leta 1957 rojeni Željko Hrs nagrado Marije Vere prejme za navdihujočo, umetniško večvrstno in v slovenskem gledališkem prostoru neizbrisno igralsko delovanje. Njegova predanost gledališki umetnosti presega zavezanost kolektivnim uspehom matičnega gledališča. Gre za igralca, dramaturga in pedagoga, ki je utiral pot modernim raziskovalnim gledališkim praksam ter postal zgled kolektivni zavesti igralskega ansambla in igralčeve predanosti Taliji, je zapisala komisija.
 

Nagrado ZDUS "Polde Bibič" za življenjsko delo prejme Draga Potočnjak.

Leta 1958 rojena Draga Potočnjak nagrado Poldeta Bibiča prejme za neusahljivo soustvarjanje slovenske gledališke literarne krajine in dramski opus. Igralka vzporedno ljubi in raziskuje gledališče tudi kot avtorica besedil in pedagoginja ter se vpisuje v slovensko gledališko zgodovino kot velika vzornica novim generacijam gledaliških ustvarjalk in ustvarjalcev, piše v utemeljitvi.
 

Igralsko nagrado ZDUS "Duša Počkaj" za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih prejme igralec Jernej Gašperin.

Dramski igralec Jernej Gašperin (1989) se ponaša kot tankočuten preučevalec vzgibov človeške psihe, vztrajen raziskovalec igralskih sredstev in metod ter zaprisežen zagovornik umetnosti ter njenega mesta v širši kulturi in družbi. Kot še piše v utemeljitvi, nas njegove vloge nagovarjajo z mladostno svežino, ki pa ohranja trpkosti in težo njegovih kreacij, posebej pristno in gledalcu blizu, znano. Nagrado prejme za naslednje vloge: Charlieja v uprizoritvi Neznosno dolgi objemi, Metamorfoze v Junakinjah, Nilsa Krogstada v Nori in Noaha v Razpoki.
 

Igralsko nagrado ZDUS "Duša Počkaj" za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih prejme igralec Saša Tabaković.

Saša Tabaković (1981) je igralec, ki svoje vloge vedno plasira tako nepretenciozno, da se vse natančnosti, tankočutna opojna patetika, duhovitosti in izviren humor, izjemna natančnost jezika in telesna svojevrstnost hitro zdijo lastne njegovim likom, so pa vedno plod njegovega igralskega naboja in strastne predanosti igralski etiki, umetnosti, ki rezonira daleč v srž igralske imenitnosti in zveni v disharmoniji sedanjega, je zapisala strokovna komisija. Nagrado so mu prinesle naslednje vloge: Dobrnika v Požigalcih, Časomerca v Vse ok, Franza Gottlieba Glassa v Kabaretu Kasper, Septimusa Warrena Smitha v Gospe Dalloway, Moškega 1 v Dnevu, ko jaz ni bil več jaz, Evgenija v Tangu in Ivana pl. Križevca v V agoniji.
 

Nagrado ZDUS "Marko Slodnjak" za dveletno obdobje prejme Nina Šorak.

Gledališko režiserko Nino Šorak (1985) zanima predvsem gledališki realizem, preizprašuje teme, ki morda v trenutnem času, ki ceni efektivnost in senzacionalizem, niso v ospredju. Temu se upira z jasnostjo misli in s tem, da si vzame čas in preprosto, prepričljivo pripelje na oder zgodbo. Človek je vselej osrednja tema njenih uprizoritev, njena režija pa se človeku in njegovi zgodbi spretno umika, skrije in se razkriva le v njenih igralcih in dramskih situacijah, je še zapisala komisija.
 

Strokovno komisijo so sestavljali Nina Valič (predsednica), Darja Hlavka Godina in Matej Puc (člana).

Podelitev nagrad bo 27. marca na odprtju Tedna slovenske drame v Kranju, ki sovpada s svetovnim dnevom gledališča.

Nagrajencem iskreno čestitamo.

Zeljko
Željko Hrs Foto: ZDUS
Srce na dlani
Draga Potočnjak
Foto: peter uhan
Jernej Gašperin
Jernej Gašperin
Saša Tabaković
Saša Tabaković
Foto: sng drama ljubljana
Nina Šorak
Nina Šorak
Foto: mgl