Objavili smo festivalski urnik

Objavili smo festivalski urnik

3. - 16. 6. 2024

Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, bo letos potekalo med 3. in 16. junijem. V tem času bo Maribor gostil številne gledališke ustvarjalke in ustvarjalce, profesionalce in ljubitelje gledališča iz Slovenije in tujine. Festival, ki že desetletja velja za sinonim za izjemna gledališka doživetja, tudi letos ponuja vrhunske gledališke uprizoritve slovenskih in tujih producentov. Vsebinsko jedro predstavlja dvanajst izbranih uprizoritev v tekmovalnem programu po izboru selektorja Blaža Lukana, festival pa bo ponudil tudi številne dogodke v spremljevalnem programu, med njimi tudi tuje uprizoritve, strokovne dogodke, pogovore o predstavah in knjigah ter študentski program.

22. april 2024

Otvoritvena predstava
Slavnostno odprtje festivala bo v petek, 7. junija 2024, ob 20. uri, po uvodnem protokolarnem delu pa sledi predstava Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz, nato pa druženje pred gledališčem pozno v noč.

Gostovanja iz tujine
Med številnimi vrhunci letošnjega programa omenjamo tuje uprizoritve: Angel zgodovine v produkciji Sotterraneo (IT) bo na sporedu v ponedeljek, 3. junija; v torek, 4. junija, bo na vrsti premiera predstave Konec sveta v treh dejanjih, prva festivalska uprizoritev v lastni produkciji; v sredo, 5. junija, pa sledi uprizoritev Svetovja v produkciji Compagnie Mossoux-Bonté iz Belgije. Ob koncu festivala, v četrtek, 13. junija, bo na sporedu gostovanje hrvaškega puljskega gledališča Mati in otrok v režiji mednarodno uveljavljenega Matije Ferlina.

Festival se bo zaključil v nedeljo, 16. junija, ob 20. uri s tradicionalno podelitvijo festivalskih nagrad in najpomembnejše igralske nagrade, Borštnikovega prstana, ki ga letos prejme igralec.

Tekmovalni program
Selektor Blaž Lukan si je v koledarskem letu 2023 ogledal približno 100 uprizoritev, izbranih ducat pa v kar največji meri upošteva dva selektorjeva kriterija: kontekst in prevpraševanje odrskega izraza.
Petčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki bo ocenjevala predstave v tekmovalnem programu, sestavljajo Darko Lukić, profesor (HR, DE), Natasha Tripney, kritičarka (VB), Barbara Zemljič, režiserka (SLO), Gregor Butala, kritik (SLO), in Nikita Milivojević, umetniški direktor Bitefa (SR).

Festivalska produkcija
Festival Borštnikovo srečanje v sodelovanju z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem tokrat prvič producira mednarodno uprizoritev Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić, ki bo premierno uprizorjena v torek, 4. junija, ob 20. uri. Uprizoritev je nastala v okviru dveletnega evropskega projekta Ustvarjalna Evropa Sence pandemije: skriti glasovi in obravnava problem nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi epidemije koronavirusne bolezni. 

Spremljevalni program
Festival bo ponudil tudi številne zanimive dogodke v strokovnem in spremljevalnem programu, denimo dvodnevno mednarodno konferenco o dokumentarnem gledališču, okrogle mize o mladi dramaturgiji, gledališki kritiki in gledališki fotografiji, pogovore z ustvarjalkami in ustvarjalci, predstavitve knjig s področja gledališča ter razstave gledališke fotografije.

Abonma po svoji želji
Vstopnice za 59. Festival Borštnikovo srečanje so že v predprodaji. Oblikujte abonma po svoji želji! Ponujamo:
20 % popusta pri nakupu 3 ali več vstopnic za 3 različne predstave,
25 % popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za najmanj 4 različne predstave,
30 % popusta pri nakupu 5 ali več vstopnic za najmanj 5 različnih predstav.